Fotoexpositie ‘Het ogenblik’

Van 3 september t/m 11 november 2021 staan 15 fotopanelen met gedichten tentoongesteld in het Zocherpark/ Singel  van Utrecht. Vanaf de Oud Katholieke Kerk t/m de Sonneborgh.

De fotoportretten van Ruud Spaargaren (1949) worden bepaald door het gelaat van mensen en de wereld die daar achter zit. Of, zoals hij het zelf uitdrukt: ‘Zolang ik me kan herinneren ben ik geboeid door de manier waarop mensen je aankijken. Het gezicht van iemand bevat een mysterie, waarachter een heel leven verscholen zit. Iets van dat ‘gezichtsleven’ zoals ik dat noem, probeer ik te vangen met mijn lens.’

‘Soms lukt dat, vaak ook niet. Het gaat mij om dat ene moment, dat ogenblik dat je elkaar tijdens een ontmoeting even aankijkt. Dat ogenblik van oog in oog; het moment dat je getroffen wordt door die ene blik van de ander.’

Dagopvang voor dak- en thuislozen

De afgelopen jaren heb ik als vrijwilliger bij de dagopvang voor dak- en thuislozen in Utrecht gewerkt. Ik heb daar vele prachtige momenten beleefd, veel mensen mogen ontmoeten, en heb een aantal van hen ook gefotografeerd. Bij sommigen ging dat vanzelf, bij anderen was er twijfel, bij de een met een lach en bij de ander met verdriet. Maar één voor één gingen deze mensen voor mij open en lieten zij zich zien.

Nog nooit zo mooi gefotografeerd

Het overhandigen van de foto’s was telkens weer een bijzonder ogenblik. De een keek liever niet naar zichzelf, de ander zag zichzelf niet eerder zo op een foto. Sommigen waren in geen tijden meer gefotografeerd. Reacties waren: ”Ik ben nog nooit zo mooi gefotografeerd” en “Ik heb helemaal geen foto’s van mezelf” of “lk ben de enige die op mijn vader lijkt”.

Een podium in het hart van de stad

Het is mijn grote wens om de dak- en thuislozen, die zo vaak naar de rand van de samenleving worden geschoven, een podium te geven. Een podium, in het hart van in de stad. Ik ben dan ook erg blij dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Ik ben blij dat de Oud Katholieke Kerk de ruimte geven voor de opening van deze expositie  op 3 september  voor deze stadsgenoten. Daarnaast wordt er bij elke foto een gedicht getoond, want naast mijn liefde voor fotografie ben ik een poëzieliefhebber.

Gedichten van het Utrechts Stadsdichtergilde

Vier dichters van het unieke Utrechts Stadsdichtersgilde werkten mee aan dit project: Ruben van Gogh, Baban Kirkuki, Pauline Pisa en Hanneke van Eijken. Op basis van een gesprek met de geportretteerden schreven zij een gedicht. De dichters hebben geprobeerd het wezenlijke van deze mensen in taal te vangen. Het geheel is vormgegeven door Albert Hennipman van het Huis van Betekenis

Fotoboek

Bij de tentoonstelling word het fotoboek  ‘Het ogenblik’ met gedichten uitgegeven. Te bestellen info@weerzien.nu